Instagram
   
Aktualnosti
  

20 Top arheoloških lokaliteta Hrvatske

19.07.2017

U organizaciji Gradskog muzeja Vinkovci, u velikoj vijećnici grada Vinkovaca, 18. srpnja 2017. održano je predstavljanje publikacije „20 top arheoloških destinacija Hrvatske“ u izdanju Ministarstva turizma. O publikaciji su govorili Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca, Anita Rapan Papeša, zamjenica ravnatelja Gradskog muzeja, Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca te Bosiljko Domazet, voditelj Odjela u MINT-u. 

Riječ je o publikaciji na hrvatskom i engleskom jeziku, koju je, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i stručnjacima, objavilo Ministarstvo turizma na inicijativu autorica Vlaste Klarić i Dore Kušan Špalj. Na više od stotinu stranica prikazane su arheološke destinacije u priobalnom i kontinentalnom dijelu zemlje te UNESCO-ova odredišta, pri čemu je, među šest odredišta kontinentalne Hrvatske, znatan dio posvećen upravo Vinkovcima, čije je gradsko područje stalno naseljeno otprije više od osam tisuća godina. Osim opisa i zanimljivosti, uz svako od 20 odredišta navedene su lokacijske oznake te mogućnosti kako doći do njih, s preporukama za manifestacije, turističke agencije i kulturne ustanove u kojima se posjetitelji mogu detaljnije informirati. 

Ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić na predstavljanju je istaknuo da je ova publikacija važan prilog razvoju kulturnog turizma, koji je u turističkoj strategiji do 2020. označen jednim od 10 ključnih proizvoda, dodavši kako je to i znak stvaranja kvalitetnog partnerstva arheologije i turizma u čemu vidi još puno prostora za suradnju. Pročelnik vinkovačkog Upravnog odjela za kulturu i turizam Mario Banožić govorio je o kontinuiranoj i vrlo kvalitetnoj suradnji s Ministarstvom turizma koje je financijski poduprlo niz važnih razvojnih projekata u ovome kraju.

Ministarstvo turizma izdavanjem ove publikacije, prepoznajući važnost fokusiranog pristupa turističkoj valorizaciji onog najboljeg u baštini, u ovom slučaju posebice arheološkoj, daje dodatni poticaj i doprinos prepoznatljivosti hrvatskih destinacija, istaknuo je na predstavljanju voditelj odjela u MINT-u gospodin Bosiljeko Domazet. Izdavanje publikacije potaknuto je s obzirom da ovaj oblik turizma dobiva na značaju u svijetu, a arheološki turisti u pravilu rado posjećuju mediteranske i ostale zemlje koje uspješno prezentiraju svoju baštinu.

Povratak na listu