Instagram
   
Aktualnosti
  

In memoriam – Zdenka Lechner

02.10.2017 - 31.10.2017
Zdenka Lechner bila je prva etnologinja u Muzeju Slavonije (1951. – 1965.), ali i na cijelom prostoru Slavonije, Baranje i Srijema.
Njezinim dolaskom osnovan je 1952. godine Etnografski odjel, tada jedini u sjeveroistočnoj Hrvatskoj. Rođena je u Osijeku 1918. godine. Završila je Žensku realnu gimnaziju u Zagrebu, studirala pravo, a tijekom Drugoga svjetskog rata radila kao poštanska službenica. Godine 1953. diplomirala je antropogeografsku grupu predmeta (geografija, etnologija i nacionalna povijest) na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od niza priznanja, izuzetno vrijednih radova i cijeloga života posvećenoga etnologiji Slavonije, Baranje i Srijema, ističemo rad na izradi zidnih kalendara za, tada, Turističko društvo Vinkovci. Kako je sama istaknula: „Do ostvarenja je došlo zaslugom dr. Damira Klasičeka kojemu je fotografiranje bilo najmilija zabava a ne zanimanje. Naš susret i poznanstvo doveli su do suradnje jer je i njemu bilo blisko etnografsko razmišljanje. Najprije smo snimali samo zbog dokumenata, bez namjere za ovu ili onu svrhu, međutim stjecajem okolnosti i angažmanom  Turističkog društva Vinkovci i tajnika Grge Matakovića, dipl. pravnika, izradili smo niz zidnih kalendara kojima su izdavači Turističko društvo Vinkovci i Turistkomerc Zagreb.“ (izvor: Tihana Petrović „Zdenka Lechner – skice za biografiju“)
Zdenka Lechner sudjelovala je u pripremama za smotru u Vinkovcima – „Vinkovačke jeseni“ zajedno sa dr. Jelkom Radauš, akademikom Vanjom Radaušem, Slavkom Jankovićem i Mirkom Meštrovićem, a preminula je u Zagrebu 11. rujna 2017. godine u jeku 52. Vinkovačkih jeseni.
 
Povratak na listu