Instagram
   
Aktualnosti
  

Ministarstvo turizma dodjeljuje stipendije učenicima i studentima u ugostiteljstvu i turizmu

02.10.2017 - 31.10.2017
S ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova, a samim time i cijelog turističkog sektora, te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za program „Stipendije“ u 2017. godini.
 
Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2017./2018. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Shvaćajući važnost kvalitetnih i stručnih kadrova u turizmu Ministarstvo turizma stipendije dodjeljuje od 2008. godine te je do sada sufinancirano više od 930 učenika i studenata.
 
Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto ukupnog iznosa.
 
„Kroz poticanje mladih na obrazovanje za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu te podizanje standarda obrazovanja, stipendiranjem za ugostiteljsko-turistička zanimanja podiže se ukupna kvalitete hrvatskog turizma te potiče zapošljavanje nakon završenog obrazovanja. Kvalitetni radnici temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma jer je u turizmu prvenstveno čovjek ključ uspjeha. Upravo zato, aktivno radimo na povećanju atraktivnosti poslova u turizmu, što planiramo nastaviti i u budućnosti kroz programe stipendiranja, ali i kroz druge mjere koje će hrvatski turizam učiniti konkurentnijim“, istaknuo  je ministar turizma Gari Cappelli.
 
Temeljem objavljenog programa Ministarstvo turizma odobrava maksimalno 600 kuna mjesečne stipendije, i to za učenike od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studentima od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obvezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika. Stipendist tijekom primanja stipendije ima obvezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje).
 
Javni poziv otvoren je do 17. studenoga 2017. godine. Više informacija nalazi se na stranicama Ministarstva turizma.
 
Izvor: Ministarstvo turizma
Povratak na listu