Instagram
   
Aktualnosti
  

Na današnji dan 1811. godine je rođen posljednji hrvatski ban i podmaršal barun Josip Šokčević

07.03.2018 - 31.03.2018

Barun Josip Šokčević je posljednji hrvatski ban i podmaršal. Rođen je 7. ožujka 1811. godine u Vinkovcima, u poznatoj graničarskoj obitelji.

Završio je vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu s odličnim uspjehom. Bio je vrlo sposoban te je brzo napredovao i uspinjao se unutar vojne hijerarhije te 37 godina postaje general. Nakon smrti bana J. Jelačića te kratkog banovanja grofa Coroninija, uz potporu i na prijedlog đakovačkog biskupa J. J. Strossmayera, Josip Šokčević postaje nasljednikom bana Jelačića. Imenovan je banom, vrhovnim kapetanom, zapovjedajućim generalom u Hrvatskoj i Slavoniji te riječnim guvernerom i predsjednikom banskog stola u Zagrebu. Ban Josip Šokčević je banovao sedam godina i to u vremenu kada se odlučivalo o sudbini hrvatskog kraljevstva. Ban Šokčević je štitio hrvatske interese te je zaslužan za poticanje gospodarskog života koje je prvo zahvatilo veće gradove. On je započeo gradnju glavnih željezničkih pruga. 
Ban Šokčević je često svraćao u svoj rodni grad i kao vojnik, i kao ban. Pohađao je vinkovačku gimnaziju i prilikom svojih posjeta zahvaljivao nastavnicima na njihovu radu, obilazio je učionice i raspitivao se o poteškoćama u radu. Nije često imao priliku posjećivati svoju majku Elizabetu zbog odlazaka na ratišta i zahtjevnu vojnu službu. Tijekom njegovih putovanja kroz Hrvatsku narod je pisao transparente: „Dao Bog dao Šokčeviću, da nam sreća sad po Tebi svane, zdravo bane, zdravo diko naša, u Tebi je prava nada naša!“ 
Zbog gubitka rata s Pruskom 1866. godine, cijela monarhija je u krizi te Austrijanci pribjegavaju nagodbi s Mađarima. Tada je Hrvatska bila prepuštena sama sebi i dogovoru s Mađarima. Tim činom se ban Šokčević smatrao izigranim te podnosi ostavku. Njegovo banovanje prestaje 27. lipnja 1867. godine. Iduće godine je umirovljen te se povlači iz političkog i javnog života Hrvatske, seli u Graz, a nakon toga i u Beč.
Osjećao se izdanim te je jednom prilikom svome rođaku kasnije rekao: „ Takve nepravde nijesam mogao više trpjeti i zahvalio sam se; jer – kada ne mogu kako hoću, neću ni kako drugi hoće. Ovako je poštenije i časnije od mene.“
Umire u Beču 16. studenog 1896. godine od svih zaboravljen. Njegova majka Elizabeta dala je sagraditi grobnu kapelicu sv. Magdalene u koju su krajem 2002. godine preneseni posmrtni ostati bana Šokčevića u njegov rodni grad.  
Turistička zajednica grada Vinkovaca je programom „Živuće povijesti“ („Living history“) – „Stari Vinkovci bana Šokčevića“ pokušala pomoću kostimiranih glumaca zorno prikazati doba bana Šokčevića. Odjeća bana je identična odjeći koju je nosio u ono vrijeme. Na taj način Vinkovčani nikada neće i nikada nisu zaboravili svoga bana. Za turiste u sklopu LH programa ban pojavljuje ispred svoje Gimnazije.
 
Povratak na listu