Instagram
   
Aktualnosti
  

Štrudla za Guinnessa iz Ozlja na VII. Rimskim danima

23.05.2019 - 31.07.2019

Zahvaljujući  suradnji TZ grada Vinkovaca i Grada Vinkovaca s Gradom Ozljom, u sklopu VII. Rimskih dana će se grad Ozalj predstaviti sa Štrudlafestom i Zavičajnim muzejom Ozalj. Vinkovce će posjetiti Petar i Katarina Zrinska u pratnji ambasadorice štrudle iz Jaškova (Restoran Žganjer) Marice Vrbančić - Mice (teta Marica). 

Nakon ostvarene prošlogodišnje suradnje i predstavljanja vinkovačkih gospodarstvenika, na VII. Rimskih dana će se održati radionica izrade štrudle za Guinnessa. Voditeljica radionice je Marica Vrbančić.
 
Živopisno selo Jaškovo nalazi se svega 55 kilometara od Zagreba i 6 kilometara od povijesnog Grada Ozlja. Pitomim brežuljcima, čistom rijekom Dobrom, šumama i voćnjacima punim plodovima, privukao je plemenite Bunjevce, Frankopane i Hunolsteine da upravo dvorac/kurija u Jaškovu sa svojim raskošnim vrtom bude njihov ladanjski dom. Spominje se još 1433.godine. Danas se u kuriji nalazi Centar za pružanje usluga u zajednici.
 
ŠTRUDLAFEST www.strudlafest.com 
 
Pozivamo Vas da u Jaškovo navratite 08.09.2019. godine, ne bismo li vam otkrili tajne najduže štrudle na svijetu i na 4.ŠtrudlaFestu degustiramo preko 50 okusa štrudle! Natjecanja amatera i profesionalaca, radionice za djecu i odrasle, degustacije, prigodna prodaja, glazba, dobra atmosfera i slasne domaće štrudle čekaju vas Jaškovu - selu štrudle.
Starinska hrvatska slastica štrudla ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je 6. rujna 2015. u Jaškovu kraj Ozlja, zahvaljujući nesvakidašnjem trudu jedne male zajednice, napravljena najduža na svijetu – od čak 1.479,38 metara! Priča o Guinnessovoj štrudli nastavljena je na ŠtrudlaFestu, događanju koje njeguje i oživljava tradicionalnu gastronomiju i običaje, a koje je prošle godine ugostilo više od 3500 posjetitelja. Izlet u pitoreskni Ozalj i Jaškovo tada je upotpunilo jedinstveno zabavno-gastro druženje, koje se kao dan dobre atmosfere te slasnih okusa nastavlja i ove godine.
 
 
 
OZALJ – INFO www.ozalj-tz.com 
 
Sa 179,4 km2 površine i blizu 10.000 stanovnika, smješteno uz srednji tok Kupe i njene desne pritoke Dobre, područje Grada Ozlja odlikuje se geografskom raznolikošću – južni obronci žumberačkih planina, blagi brežuljci vivodinsko-vrhovačkog vinogorja, pokupska ravnica, brdo Vodenica (537 m) i Sv.Gera (1.178 m) te ribom bogata jezera Šljunčare.
Prvi povijesni zapis o gradu potječe iz 1244. godine. Simbol Ozlja i srce njegovog povijesnog razvitka – Stari grad – mijenjao je vlasnike, najmoćnije feudalne obitelji: Babonići (12-14.st.), Frankopani (1398-1577.godine), Zrinski (1577-1671.godine). U 17.st. Ozalj doživljava svoje najsjajnije razdoblje. Kao neslužbena hrvatska prijestolnica, u njemu stoluje ban Petar Zrinski, a u kulturnom životu „vlada“ ozaljski književno-jezični krug. Tragičnim smaknućem bana Petra Zrinskog i grofa Frana Krste Frankopana 1671.godine nasilno je prekinut procvat grada. U 18.st. temeljito ga pregrađuju novi vlasnici, Perlas i Batthyani (1725-1872.godine) i daju mu današnji, barokni izgled. Stari grad Ozalj pripada prvoj spomeničkoj kategoriji i u njemu je smještena bogata zbirka Zavičajnog muzeja Ozalj. 
Ako ste u Ozlju, svakako posjetite staru hidroelektranu, „kamenu palaču“ HE Munjara, iz 1908. Najstarija hidroelektrana u kontinentalnoj Hrvatskoj, koju je Nikola Tesla predložio, a arhitekt Herman Bolle osmislio još uvijek proizvodi struju. Barokna župna crkva Sv.Vida spominje se već 1349.godine, a čuva i grob sjajne akvarelistice Slave Raškaj, te bana Nikole Tomašića.
 
JESTE LI ZNALI?
-  da je u Ozlju 1877. godine rođena Slava Raškaj, gluhonijema kraljica hrvatskog akvarela 
- da je u selu Trg kraj Ozlja sačuvana tradicija izrade jalbe, kapice udane žene od posebne čipke, izrađene jednom od najstarijih tekstilnih tehnika
- da je u izradi najdulje štrudle na svijetu, 6.9.2015.godine potrošeno više od 800 kg jabuka, 300 kg grožđa, 800 kg brašna, 10 kg cimeta, 20 kg šećera u prahu, 10 kg soli – za ukupno 3.077 slasnih komada štrudle
 
 
Povratak na listu