Aktualnosti

V. Rimski dani (26. i 27. svibnja) - priopćenje za medije

18.05.2017 - 31.05.2017

Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike, gospođe Kolinde Grabar - Kitarović, Turistička zajednica grada Vinkovaca organizira V. Rimske dane u Vinkovcima 26. i 27. svibnja 2017. godine. Svoju potporu pružili su: Gradski muzej Vinkovci, Grad Vinkovci i tvrtka Promo Cibalae .

Cilj manifestacije je uključiti što više posjetitelja u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, prikaz života Rimljana, igrokaze i sl., prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje svih uzrasta.

Da ova manifestacija ima zaista mnogo potencijala govori i potpora Grada Vinkovaca, kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Ivan Bosančić, rekavši da je ovo manifestacija koja je   kroz kratko vrijeme svoga postojanja postala prepoznata široj javnosti te da, uz Vinkovačke jeseni, predstavlja okosnicu turističke ponude grada Vinkovaca.

Tema manifestacije

O temi manifestacije više je rekao kustos Gradskog muzej Hrvoje Vulić. koji je istaknuo kako naziv: „Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! - Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!  je vezn za pobunu Batona (Batona Breučkog i Batona Deziderijatskog). Naime, u jednom trenutku bile su potrebne snage tri Cezara (Tiberije i Germanik su i osobno sudjelovali, a August je bio vrlo angažiran iako iz daljine). Pobuna bi se vjerojatno i dalje nastavila da se 7. i 8. godine nije dogodila suša u kombinaciji s vrlo jakim zimama, uz rimsku politiku spaljene zemlje koja je prisilila panonska plemena na predaju. 7. godina označila je vrhunac rimskih vojnih operacija.

Večer uoči V. Rimskih dana, Iločki podrumi pripremaju degustaciju svojih vina na „Rimskoj večeri vina“ u caffe baru Šinobus u 20:00 sati. Ljubitelji dobroga vina i rimskih zalogajčića pozvani su doći u dvorište caffe bara i uz biranu glazbu uživati u posebnom, rimskom ugođaju.

V. Rimski dani obiluju različitim igraonicama za djecu koje vode volonteri Društva Naša djeca Vinkovci. Za sve uzraste pripremljene su radionice keramičarki te cirkuske radionice. Posjetitelji će moći kušati craft piva, kupiti predmet za uspomenu na rimskom sajmu, a djeca 5. razreda vinkovačkih osnovnih škola, uz jednu gostujuću ekipu iz Vukovara, pokazat će svoje znanje o Rimskom carstvu i Cibalama na Olimpijadi znanja.

Ekskluzivno

Ekskluzivno će se moći obići lokalitet Kamenica. Naime, svi koji se prijave na vrijeme, a pratiti treba web FB stranicu Turističke zajednice grada Vinkovaca budući da je broj mjesta ograničen, po prvi će puta moći vidjeti lokalitet koji ima izuzetnu važnost kao mjesto mučeničke smrti sv. Poliona.

Profesorice i učenici Gimnazije M. A. Reljkovića pripremili su radionicu „Latinski naš svagdašnji“ za djecu 7. i 8. razreda te radionicu za djecu nižih razreda osnovnih škola „U svijetu mitova“ u suradnji s Gradskom knjižnicom  i čitaonicom Vinkovci.

Gladijatori i legionari

Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu i rado viđenu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani. Oni će u svojim nastambama/taborima koji će biti podignuti u velikom parku, boraviti cijeli dan i pokazivati zainteresiranima kako su živjeli i čime su se bavili Kelti odnosno Rimljani. U večernjem programu prezentirat će se u svečanom defileu u petak, a kroz veliku bitku i u subotu, u programu čiji scenarij i režiju potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Neizostavne su borbe gladijatora u kojima sudjeluju i vinkovački borci, a borit će se i legionari Dioklecijanove legije.

Koncertni program

Nakon programa otvorenja u petak te Osvajanja Panonije u subotu slijede koncerti: Masne flake, Bruno i +40 te Patrick Walker Tria. Napominjemo kako su svi sadržaji besplatni za sve posjetitelje.

Popratni program

Veseli nas što se manifestaciji priključuju ugostitelji te tako od 21. do 28. svibnja u hotelu Admiral možete kušati rimske delicije, baš kao i u hotelu Villa Lenije koji još nudi, u dane trajanja manifestacije, zanimljiv spa program. Moderni gladijatori borit će se na MMA turniru u subotu 27. svibnja u dvorani Lapovci. Mnogo je pojedinaca koji su prepoznali ovu manifestaciju stoga nam rado dolaze kao gosti, ali i dovode svoje prijatelje, a velik interes pokazuju i škole iz cijele Slavonije i Baranje koje se raspituju o detaljima programa. Manifestacija raste iz godine u godinu, a nesebičnu pomoć pružaju kolege iz svih gradskih institucija kao i volonteri kojih ima svake godine sve više.

Sponzori i donatori

Bez potpore Grada i Hrvatske turističke zajednice kao i sponzora i donatora, ova manifestacija ne bi mogla biti kvalitetno realizirana, stoga se zahvaljujemo: Vinkopromu, Hrvatskim šumama, Našem domu, Nexe grupi – Dilju Vinkovci, Poletu, tvrtki Nevkoš te Hrvatskom veterinarskom institutu Vinkovci.

Sva događanja odvijaju se na pješačkoj zoni, odnosno u velikom parku. U slučaju kiše dio programa koji je moguće bit će prebačen u dvoranu 3. i 4. osnovne škole.

Detaljan program pronaći ćete na www.tz-vinkovci.hr, a pozivamo Vas da nas pratite i putem naših društvenih mreža.

Povratak na listu