Instagram
   
Aktualnosti
  

VII. Rimski dani (31.5. - 2.6.2019.)

13.05.2019 - 02.06.2019

Danas je u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci održana press konferencija kojom su najavljeni ovogodišnji 7. Rimski dani koji će se održati od 31.05. – 2.6. 2019. godine. Rimski dani svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Predstavnike medija pozdravio je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim pripremama te istaknuo pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović. Gradonačelnik je pozvao sve sugrađane da sudjeluju u ovoj manifestaciji kao i njihove goste. Martina Matković je predstavila program ovogodišnjih Rimskih dana, te istaknula kako je ponosna što je ovo već sedma godina zaredom kako se održava ova manifestacija te što su njenu važnost prepoznali gradski čelnici. Također je naglasila kako su Rimski dani manifestacija koja svake godine privlači sve više turista u grad Vinkovce i smatra da je njeno postojanje važno za razvoj turističke ponude ovog dijela Hrvatske.

Vinkovci, nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae, imali su značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske. Kakve još tajne drevnog Rima skrivaju Vinkovci, moći će se upravo otkriti na nadolazećim Rimskim danima. Ove godine posebno je bogat popratni program koji se odvija u tjednu prije glavnih događanja a započinje Rimskom noći vina u hotelu Admiral 24. svibnja 2019. godine. Slijedi niz edukativnih radionica u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, ali i sportska događanja: Valens cup u dvorani osnovne škole A. G. Matoša te utrka s preprekama „Valens Victorious“. Zabave neće nedostajati niti za ljubitelje zabavne glazbe i craft piva jer ovaj dobar spoj i ove godine dio je Rimskih dana: Beeram domaće sa 15-ak pivara uz koncerte Prljavog kazališta (31. svibnja) i Psihomodo Popa (1.lipnja) garancija su dobre noćne zabave. O svemu je više rekla Marija Gerovac ispred tvrtke Novosti d.o.o.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana, o čemu je detaljnije govorio kustos Boris Kratofil, glasi: Jakih ruku – jačih slabina, govori o Gracijanu – Užaru – ocu dvaju rimskih careva iz Cibala (Valentinijana I i Valensa) koji će biti prikazan kroz atraktivan večernji program za kojega su zaduženi i ove godine Petra Blašković i Vjekoslav Janković. Ispred Gradskog muzeja Vinkovci pozivaju sve da sudjeluju u nagradnoj igri „Fiat lux“. Riječ je o svojevrsnoj potrazi za blagom, naime djelatnici muzeja izradili su keramičke lampice koje će biti skrivene na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana, a one koji pronađu dobitnu lampicu očekuju zanimljive nagrade.

Sve ovo izvrsna je pozivnica da posjetite ovogodišnje Rimske dane i saznate kako su u Rimsko doba živjele Cibalae.
 

Program u visokoj rezoluciji PDF formata možete pogledati klikom na link.

 

Program:

Povratak na listu