Instagram
   

Manifestacije

Veljača

POKLADNO JAHANJE

Vuče korijene iz vremena Vojne krajine. Ta je tradicija obnovljena pa u Vinkovcima možemo vidjeti jahače iz naše Županije, spremljene u tradicijsko ruho, kako prolaze starim dijelovima Vinkovaca - Ervenicom i Krnjašem. Pojedini građani Pokladnu povorku dočekuju nudeći sudionike hranom i pićem, a u centru ih grada sve pozdrave Župan i Gradonačelnik.
Organizator: Udruga „Vinkovački šokački rodovi“ Vinkovci

VINKOVAČKI KARNEVAL

Događanja objedinjena ovim nazivom su dječji karnevalski korzo, izbor pokladnog gradonačelnika, maskenbal, karnevalska povorka, te spaljivanje Bušara.
Organizator: Udruga “Vinkovački karneval”

Ožujak

LUTKARSKO PROLJEĆE U VINKOVCIMA

Predstavlja susrete inozemnih i hrvatskih lutkarskih kazališta koji uprizoruju brojne predstave, organiziraju lutkarske radionice, izložbe i promocije.
Organizator: Kazališna družina „Asser-Savus“ Vinkovci

Travanj

SAJAM ZDRAVLJA

Promiče zdrave životne navike, spaja zdravstveni i nezdravstveni sektor, a svim posjetiteljima omogućava sudjelovanje na seminarima, forumima, radionicama, sportskim i drugim aktivnostima. U okviru Sajma održava se izložba i prodaja prehrambenih (domaćih) i uporabnih proizvoda.
Organizator: Grad Vinkovci

SEMINAR O IZRADI TRADICIJSKIH FRIZURA

Tradicijske frizure Hrvatske izuzetna su svjetska baština, a posebno frizure Slavonije, Baranje i Srijema, zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro. Usporednu građu za njih nalazimo na portretima kasnog Rimskog carstva od sredine 3. do kraja 5. st. Na seminaru se obrazuju frizeri ali i sve ostale zainteresirane osobe u izradi takvih frizura.
Organizator: Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci

Svibanj

FESTIVAL GLUMCA

Održava se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 1994. godine i jedini je festival kojemu je u središtu glumac.
Organizator: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser-Savus iz Vinkovaca.

Lipanj

DRŽAVNO NATJECANJE ETNO KREACIJE U VUKOVARU

Državno natjecanje u izradi odjevnih predmeta inspiriranih tradicijskom baštinom hrvatskog naroda, ali i ostalih naroda koji žive na području Hrvatske.
Organizator: Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci

DRŽAVNO NATJECANJE ETNO FRIZURE HRVATSKE I ETNO REVIJA U VINKOVCIMA

Državno natjecanje u izradi tradicijskih frizura i suvremenih frizura inspiriranih tradicijskim.
Organizator: Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci

RIMSKI DANI

Manifestacija kojoj je cilj osvijestiti i lokalno stanovništvo i goste o velikoj povijesti grada na Bosutu, Vinkovcima. Uz mnoge priredbe vrtića, osnovnih škola, radionica, sajma, borbe gladijatora, careve, gozbe i dobrog vina , žonglera i sl.  želi se prezentirati Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza.
Organizator: Grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci i Novosti d.o.o.

VINKOVAČKO LJETO (lipanj – kolovoz)

Vinkovačko ljeto se održava u Gradskom parku s potpuno novim vizualom, bogatim, zabavnim i kulturnim programom. Mnoštvo radionica za djecu, koncerti poznatih hrvatskih glazbenika, plesne radionice, bogata ugostiteljska ponuda, pretvara središnji park Vinkovaca u mali razigrani grad.
Organizator: Grad Vinkovci

Srpanj

DAN GRADA

20. srpnja, sv. Ilija zaštitnik grada Vinkovaca. Tim se povodom u gradu održavaju različite izložbe, nastupi KUD-ova, vožnja fijakerom, promocije knjiga i sl.
Organizator: Grad Vinkovci i druge ustanove i udruge, kao i Turistička zajednica grada Vinkovaca

Kolovoz

SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE

Seminar traje sedam dana, a uče se plesovi, pjesme, dječje igre, plesno pismo (kinetografija),  sviranje glazbala (tambure, gajde, dude, tambura samica, okarina, svirale i dvojnice), te obrađuje etnološka i etnomuzikološka baština Slavonije, Baranje, Srijema, Turopolja, Moslavine, Bilogore, Podravine, Međimurja, Gradišćanskih Hrvata, te Hrvata u Bosanskoj Posavini, Bačkoj i Mađarskoj. Predavači su istaknuti folkloristi, etnolozi, etnomuzikolozi i glazbenici s područja cijele Hrvatske i inozemstva.
Organizator: Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci

DORF

Jedinstveni regionalni festival dokumentarnog glazbenog filma. Žanrovski je definiran, obogaćen brojnim popratnim događanjima i vrlo je brzo postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i susjednim državama.
Organizator: Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci

Rujan

VINKOVAČKE JESENI

Najveća su folklorna manifestacija u ovom dijelu Europe. Predstavljaju popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture i potiču na očuvanje kulturne baštine pjesmom i svirkom te daju veliki doprinos u trganju mnogih običaja od zaborava.
Organizator: Grad Vinkovci

ETNO REVIJA

Na reviji se prikazuje suvremena odjeća inspirirana tradicijskim odjevnim predmetima i suvremene frizure inspirirane tradicijskim frizurama.
Organizator: Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci

ETNO FRIZURE SVIJETA

U vrijeme državne smotre folklora okupljaju se frizeri, etnolozi, folkloristi i druge osobe iz raznih zemalja, kako bi prezentirale uglavnom zapostavljenu tradicijsku baštinu svoje zemlje vezanu za oblikovanje kose.
Organizator: Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci

Listopad

DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Književno-znanstvena manifestacija utemeljena 1995. godine u okviru koje se organizira: polaganje vijenaca na grobove vinkovačkih književnika, Znanstveni okrugli stol, književna večer „Živi kapitali“, dodjela nagrada za životno djelo i najbolje knjige godine slavonskih autora te „Jutro poezije“ (nastupi srednjoškolskih pjesnika Vinkovaca i okolice).
Organizator: Slavonska naklada „Privlačica“ Vinkovci

Studeni

ŠOKAČKA RIČ

2003. - 2015. kulturno-znanstvena manifestacija Šokačka rič proučava, bilježi, njeguje i čuva slavonski dijalekt, odnosno šokačke govore. Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Slavonski dijalekt okuplja znanstvenike i istraživače, a Štokavčići  djecu i mladež osiguravajući budućnost šokačkim govorima.
Nagradama velikim i malim dukatom poticajno se djeluje na istaknute pojedince koji proučavaju, podučavaju, populariziraju i kreativno njeguju govore slavonskoga dijalekta. Zbornik Šokačka rič objedinjuje i trajno pohranjuje postignuća manifestacije. Autorica projekta, voditeljica znanstvenoga skupa, urednica i priređivačica zbornika dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica, voditeljica Štokavčića Ksenija Petričić
Organizator: Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije

Prosinac

ADVENT U VINKOVCIMA

Obilježava se vrijeme priprave za Božić, uz tradiciju paljenja adventskih svijeća na Korzu, Božićni sajam i drugi bogati program.
Organizator: Grad Vinkovci

ROCK MARINFEST

Humanitarni rock festival, nazvan po tragično preminulom gitaristu Marinu Pokrovcu. Održava se krajem prosinca, traje dva dana i svi rock bendovi nastupaju besplatno. Sav prihod ide u korist Udruge invalida Bubamara iz Vinkovaca.
Organizator: Vladimir Bakarić